belangrijke termen kleiduiven schieten

Belangrijke termen van kleiduiven schieten

Als kleiduiven schieten nieuw voor je is, dan vind je misschien sommige van de gebruikte uitspraken en onderwerpen die in het clubhuis worden besproken een beetje verbijsterend, dus hier is een handige lijst met woorden en zinnen die je tegen kunt komen en wat ze betekenen!

Kleiduiven schiet organisaties

 • KNSA -Koninklijke Nederlandse Schutters Schietsport Associatie:
  Voor Olympische Disciplines in Jachtgeweer , Geweer en Pistool
 • PCVN-Parcours De Chasse Vereniging Nederland:
  Federatie van schietverenigingen voor het beoefenen van Jachtschietsportdisciplines.

Schiet methodes van kleiduiven

De 3 meest voorkomende technieken om een kleiduif te schieten en vervolgens te treffen.

 1. Door zwaai methode (Swing through) is waar de lopen van het jachtgeweer van achter het doelwit (kleiduif) komen en vervolgens in te halen om genoeg lead/voorgift/voorsprong te genereren.
 2. Weg loop methode (Pull Away) is waar de lopen van het jachtgeweer op het doelwit (kleiduif) komt en naar voren wegloopt om weer de vereiste lead/voorgift/voorsprong te genereren.
 3. Vastgehouden lead/voorgift/voorsprong (Front Lead) is waar de lopen van het Jachtgeweer voor het doelwit (kleiduif) komen en gedurende het hele schot worden aangehouden, waardoor de beweging die nodig is om het doelwit (kleiduif) te kunnen schieten word geminimaliseerd.

Schouderen van het Jachtgeweer

Het Schouderen is het proces waarbij het jachtgeweer vanuit een neerwaartse positie in de wang en schouder word getild en klaar bent om te schieten.

Aan geschouderd Schieten
Het aan geschouderd schieten verwijst naar wanneer het jachtgeweer voordat het doelwit (kleiduif) tevoorschijn of afgeroepen word al in de schouder zit.

Niet geschouderd Schieten
Het niet geschouderd schieten is dat de schutter begint met het jachtgeweer uit de schouder en het geweer in de schouder tilt zodra er zicht op het doelwit (kleiduif) is nadat het doelwit is afgeroepen.

Droog oefenen (Schouderen)
Droog Oefenen van het schouderen van het geweer is de oefening van het schouderen oftewel het geweer naar de wang en de schouder brengen met een leeg geweer (zonder munitie) en zonder te schiet. Deze oefening versterkt de beweging en techniek die nodig is om het jachtgeweer naar de wang en schouder te brengen, wat consistent , soepel, nauwkeurig en tijdig moet zijn om goed te kunnen schieten. Het is gunstig om de oefening in slow motion te doen om er zeker van te zijn dat het doelbewust en nauwkeurig word gedaan.

Schutters positie

 1. Ready Position is de initiële opstelling positie van de schutter die hij/zei aangenomen heeft voordat hij/zei het doelwit (kleiduif) afgeroepen heeft. Dit betreft de positie van de voeten, knieën, bovenlichaam, nek en hoofd, evenals balans en plaatsing van het wapen (jachtgeweer)lopen in vluchtlijn van het doelwit (kleiduif).
 2. Pick up point is de plaats waar u het doelwit (kleiduif) voor het eerst visueel ziet, dit zal natuurlijk afhangen van de achtergrond en licht.
 3. Hold point is de optimale positie van de lopen van het geweer om het doelwit (kleiduif) tijdig op te pakken en te schieten, de hold point word beïnvloed  door het Pick up point en Kill point.
 4. Kill point is de gewenste plek op de vluchtlijn van het doelwit (kleiduif) om deze schieten.
 5. De inbreng van lead/voorgift/voorsprong van de lopen van het geweer ten opzichte van het doelwit (kleiduif) is de eigen visuele beoordeling van de schutter van de opening tussen het doelwit (kleiduif) en de lopen van het (jacht) geweer op het punt van overhalen van de trekker waardoor het doelwit kan breken. Benadrukt moet worden dat de schutter alleen naar het doelwit (kleiduif) mag kijken en niet naar het einde van de lopen van het (jacht) geweer of de ruimte ervoor, er zal echter een besef zijn van waar de lopen van het geweer zich bevinden ten opzichte van het doelwit (kleiduif).

Schietdisciplines

Skeet- Twee machines en dus 2 doelen een hoge kleiduif en een lage kleiduif in een vaste reeks van enkelvoudige en gelijktijdige paren van 7 of 8 verschillende schietposten. Een ronde is 25 doelen. Er word niet geschouderd geschoten.

Trap- Altijd afgaande doelwitten (kleiduiven) die worden afgeworpen uit een of meerdere machines voor de schietposten. De snelheid, hoogte, en de hoek van de doelwitten variëren afhankelijk van de discipline, sommige disciplines gebruiken 1 patroon en de andere 2.

Sporting

Verscheidenheid aan doelwitten (kleiduiven) die zijn ontworpen om verschillende soorten jacht wild na te bootsen.

De verschillende disciplines omvatten:

 • Engelse sporting, Kleiduiven doubletten op verschillende schiet posten verspreid over een layout.
 • Sport trap 5 doelwitten combinaties van enkele en dubbelen over 5 schiet posten.
 • Compact Sporting , 6 doelen combinatie van enkele en paren doelwitten over 5 schiet posten.
 • Compak FITASC (Federation Internationale d Tir aux Armes Sportives de Chasse) 6 doelen combinatie van enkele en paren doelwitten (kleiduiven) over 5 schiet posten.

Kaliber van het geweer

Kaliber of maat van het geweer (jachtgeweer) verwijst naar de grootte van de boring van de lopen. Dit wordt gedefinieerd door een pond lood te nemen en het in verschillende gelijke delen te verdelen volgens de maat van het geweer. Dat wil zeggen voor een boring van 12 en een van die delen in een perfecte bol te rollen waarvan de diameter de boring bepaalt.

De meest voorkomende boring maten voor jachtgeweren zijn:

 • 12 boring-meest voorkomende
 • 16 boring-zeldzaam
 • 20 boring-tweede meest voorkomende
 • 28 boring-vrij zeldzaam
 • 410 boring- jachtgeweer met zeer kleine boring, vaak gebruikt door jonge schutters.

Basis onderdelen Jachtgeweer

De Bascule is het metalen deel van het geweer dat tussen de kolf en het lopenpaar is gemonteerd en dat alle mechanica bevat om het geweer te laten werken inclusief de trekker.

De Kolf is het houten deel van het jachtgeweer , meestal gemaakt van Turks walnoot dat je met de trekker hand vastpakt en waarop je in de wang en de schouder plaatst. De kolf moet passen zodat de schutter zo goed mogelijk kan schieten. Verstelbare kolven geven flexibiliteit aan de pasvorm van het geweer.

Het lopenpaar voor het kleiduivenschieten zijn meestal boven en onder in plaats van naast elkaar. Ze kunnen in lengte variëren tussen 26 tot 34 inch, afhankelijk van de vereisten van het individu en de discipline waarop ze schieten. De lopen kunnen zogenaamd worden geported dit is voor reductie van terugslag en opschot.

Het Voorhout (forend) is de houten afdekking van de lopen waardoor je de lopen kunt vasthouden. Er zijn verschillende forend-stijlen die grotendeels persoonlijke voorkeur hebben, maar schietdiscipline specifiek kunnen zijn. Voorbeelden zijn Schnabel , bevertail en tullip.

De Kolfplaat is het kussen aan het uiteinde van het geweer dat van rubber , hardplastic of hout kan zijn. Ze kunnen in lengte variëren en hebben anti-terugslageigenschappen.

Chokes

Chokes verwijzen naar de hoeveelheid vernauwing aan het einde van de lopen die de spreiding van het schot op een bepaalde afstand bepaalt. Open chokes geven een bredere, minder dichte spreiding van het hagel (pellets) en nauwere chokes geven een strakker, dichter spreiding patroon. U kunt een vaste choke of multi-choke loop hebben. De multi-choke loop heeft wissel chokes die gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld. Vaste Chokes zijn verzonken in u jachtgeweer.

De geselecteerde chokes zijn afhankelijk van de discipline waarop u schiet. Open chokes worden voor dichterbij gebruikt en nauwe chokes voor verder weg. Wij kennen de volgende chokes:

 • Cylinder
 • Improved Cylinder
 • Quarter
 • Half
 • Three Quarters
 • Full
 • Extra Full

Munitie

Patronen zijn de munitie voor jachtgeweren. Er is een overvloed aan patronen op de markt van budget tot superieure wedstrijd patronen. De patronen variëren in hoeveelheid staal, kwaliteit van het staal, de dikte van de pellets, de lengte van de patroon, de snelheid van de patroon, de prop (vezel of plastic bekend als plastic wads), de behuizing (plastic of papier). De diepte van de koperen dop kan een indicatie zijn van de kwaliteit, aangezien betere patronen vaak meer koper bevatten. Patronen kunnen discipline specifiek zijn vanwege de lading en de grootte van de pellets om de meest geschikte munitie voor de betreffende doelen te produceren.

Soorten Kleiduiven

Welke type kleiduiven zijn er allemaal:

 • Standaard kleiduiven van 110 mm in doorsnede in verschillende kleuren
 • Midi- 90mm
 • Mini-60mm
 • Battue – kleiduif met een plat profiel ontworpen om aanvankelijk snel te vliegen en vervolgens snel te rollen en te laten vallen.
 • Rabbit- Stevige platte kleiduif ontworpen om over de grond te rollen

 

Relevante artikelen over kleiduiven schieten

Comments are disabled.