tips voor kleiduiven schieten

8+1 Tips – Die echt werken om meer kleiduiven treffers te krijgen

Laten we toegeven , en dit is de waarheid voor elke kleiduiven schutter , er is niks vervelender dan te kijken hoe een kleiduif heel (intact) na dat je een schot uit je jachtgeweer heb gelost ziet weg vliegen.

 

En een Nul op je score kaart is meer demotiverend en komt meestal onverwacht tijdens een leuk opgebouwde score.

 

Na elke misser is het belangrijk om opnieuw de duif te analyseren voor de beste oplossing , maar misschien is de beste oplossing voor alles wel om deze situaties ten aller eerst te voorkomen.

 

Dus hoe maken we minder fouten en schieten we meer kleiduiven?

Dit is de vraag die Skeet, Trap en Sporting kleiduiven schutters zich zelf altijd vragen. Dat is omdat het niet makkelijk is om een kleiduif tot stof te schieten en constant een kleiduif tot stof te schieten is dan heel moeilijk op zijn minst gezegd.

 

Om elke kleiduif achter elkaar tot stof te schieten vergt een hoop training, en vaak helpt het ook als je een goede instructeur of trainer heb. Maar je kan je schietvaardigheden verbeteren door een aantal fouten te vermijden door het volgende advies over kleiduiven schieten in deze blog. Laten we starten!

1. Verbeter je schouder techniek

Je begint pas de kleiduiven tot stof te schieten wanneer je begint met het omhoog brengen van de lopen van het geweer, voordat je de duif afroept. Dit moment van voorbereiding word vaak over het hoofd gezien ook door ervaren kleiduiven schutters maar is cruciaal voor een perfect schot.

 

Als het gaat om Olympische of Universale Trench, moet je de loop van het geweer richten op een punt dat overeenkomt met en iets hoger is dan de trap waar de kleiduif spoedig vanaf zal worden gelanceerd. Vanaf dit moment moet je de baan van de lancering voelen en volgen, de voorsprong zien en de schot nemen op basis van de hoek en snelheid van de kleiduif, indien mogelijk zonder het geweer te schokken en de loop te laten bewegen terwijl je de schot neemt. Dit geeft de schot de nodige voorsprong op de positie van de kleiduif in termen van ruimte-tijd, zodat het hagel en het doelwit op dezelfde plaats aankomen.

 

In de startpositie bij Skeet, Sporting Clays en Jacht Parcour in tegenstelling tot Trap, moeten de loop van het geweer gericht zijn op het punt waar je de lancering van de kleiduif zal proberen te onderscheppen voordat het geweer in de schouder wordt gezet. Op deze manier hoef je het geweer niet veel te bewegen, maar het in de schouder te leggen en je oog op de rib uit te lijnen, zodat je dicht bij het punt bent waarop je wilt richten en vuren om de kleiduif te raken.

 

In Trap is het essentieel dat de kolf perfect gepositioneerd is en strak in de schouder ligt, zodat je bij het roepen van “pull” en het volgen van de kleiduif door het draaien van je boven lichaam, het geweer niet veel hoeft te bewegen of de wang van de kolf hoeft te tillen.

 

Om je voorbereiding in deze fase te verbeteren is het een geweldig idee om te oefenen om je geweer te gaan schouderen en je voor te bereiden om “pull” te roepen met het geweer ongeladen, zowel thuis als op het schietterrein. Dit soort droog schiettraining is zeer nuttig om bekend te worden met het opheffen van het geweer naar je schouder en het richten, waardoor de beweging soepel wordt. Deze twee verschillende en zeer belangrijke operaties kunnen, met voldoende oefening, één enkele, vloeiende beweging worden die gemakkelijk en natuurlijk komt.

2. Schiet met beide ogen open (indien mogelijk)

Wij raden aan om meestal met beide ogen open te schieten bij kleiduifschieten. De reden hiervoor is simpel en legt tegelijkertijd uit waarom sommige schutters één oog sluiten om te schieten (en terecht!). Onze visuele perceptie is gebaseerd op informatie die onze ogen verzamelen en vervolgens wordt verwerkt door de hersenen. Dus wat we zien is echt, maar wat we zien als echt zal altijd afhankelijk zijn van onze perceptie. Bovendien, hoewel beide ogen dezelfde functie hebben, werken ze niet op dezelfde manier.

 

Als je een kleiduif volgt of op een ander object richt, is slechts één van je ogen op het doel uitgelijnd. Dit is je dominante oog.

 

Je gebruikt je andere oog om naar het doel te kijken, de afstand die het aflegt op zijn baan en om extra informatie te verzamelen, zoals bijvoorbeeld diepte van veld en de klei in drie dimensies te zien. Dus het is duidelijk waarom het schieten met beide ogen open een duidelijk voordeel geeft. Je kunt natuurlijk schieten en de plaat raken na het volgen met slechts je dominante oog, maar dit zet je op een nadeel omdat:

  • Het je gezichtsveld beperkt en je de klei aan de linkerkant later ziet.
  • Je waardevolle informatie verliest die je dominante oog alleen niet kan verzamelen en het gebruik van beide ogen helpt bij het schatten van de afstand en baan en daarom ook hoeveel voorsprong te gebruiken.

 

Waarom sluiten sommige schutters dan één oog?

Vaak is je dominante oog het rechteroog als je rechtshandig bent of het linker oog als je linkshandig bent. In dit geval is het volkomen natuurlijk om je dominante oog uit te lijnen met de rib van je geweer en dus ook de voorzicht, bij het volgen van klei.

Maar dit is niet altijd waar, zelfs als je rechtshandig bent, kan je dominante oog je linker oog zijn.

 

Dit maakt de dingen ingewikkelder, omdat je de neiging hebt altijd de klei met je linkeroog te volgen, wat natuurlijk niet uitgelijnd is met de rib van het geweer zoals het rechteroog wel is.

 

Het is moeilijk, hoewel niet onmogelijk, voor een rechtshandige persoon om een geweer te houden zoals een linkshandige persoon, dus wat zijn de oplossingen in dit geval?

 

Sommige schutters kiezen ervoor zich eraan te wennen hun linkeroog te sluiten en alleen hun rechteroog te gebruiken, zelfs als het niet hun dominante oog is. Het is een mogelijkheid en met oefening wordt het je gewoonte om te schieten.

 

Een andere, meer geavanceerde oplossing is om de klei met beide ogen open te volgen om de grootste hoeveelheid informatie te verzamelen, en dan je linkeroog te sluiten vlak voor je de schot neemt.

 

Beide oplossingen zijn geldig, omdat door te oefenen en te trainen je kunt veranderen welk oog ‘dominant’ is, dus het beste is om te experimenteren met beide technieken en te zien welke het beste bij je past.

3. Optimaliseer en vergroot je bovenlichaamsrotatie om de kleiduif te volgen die onder een hoek is gelanceerd.

In kleiduivenschieten volg je de kleiduif door je bovenlichaam te draaien, waardoor de loop van het geweer automatisch zwaait om de juiste voorsprong voor de kleiduif te zien. Kleiduiven die op scherpe hoeken wordt gelanceerd, waarvan de banen buiten ons gezichtsveld en lijn van zicht zullen nemen, vereisen een meer gemarkeerde, voortdurende en uitgebreide rotatie van het bovenlichaam.

 

Juiste positie op de schietpost staan zodat je je bovenlichaam gemakkelijk kunt draaien om de kleiduif te volgen. Hierdoor kunt u uw bovenlichaam voldoende bewegen om de kleiduif gemakkelijk te volgen. Het is ook belangrijk om te zorgen dat uw knieën een beetje gebogen zijn zodat u de nodige bewegingsvrijheid hebt tijdens het draaien van uw bovenlichaam. De oefening en training kan ook hier helpen om de techniek te perfectioneren.

 

Als je je bovenlichaam niet genoeg draait in de laatste fase bij het op het doel richten, dan zul je de neiging hebben om het geweer naar de kleiduif te richten met alleen je armen. Hierdoor verlies je je evenwicht en de ideale houding die je de beste uitlijning met de kleiduif geeft wanneer je de schot neemt.

 

Een snelle, volledige rotatie van het bovenlichaam stelt je in staat om zelfs zeer moeilijke en snel bewegende kleiduifen te volgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de moeilijke en moeilijk te raken Rabbit duif die in Compak & Sporting wedstrijden wordt gelanceerd.

 

Het begrijpen of je benen in de juiste positie staan is gemakkelijk.

 

Als je rechtshandig bent, probeer een denkbeeldige kleiduif te volgen die je hele gezichtsveld kruist. Als je het spierachter het dijbeen van je linkerbeen voelt draaien, betekent dit dat je het punt hebt bereikt waarop je je bovenlichaam niet verder kunt draaien.

 

Stop met het bewegen van je geweer en controleer hoe ver je je hebt gedraaid. Als de rotatiehoek niet voldoende is, pas dan de positie van je benen en voeten lichtjes aan zodat je je bovenlichaam meer in de gewenste richting kunt draaien.

4. Houd altijd je hoofd aan de kolf (zelfs na het schieten!)

Je hoofd moet “recht naar beneden”aan de kolf van het geweer zitten zonder het te kantelen, zodat je oog perfect in lijn is met de rib en de voorzicht. Je hoef je hoofd niet te kantelen om dit te doen, want anders denk je dat je op één specifiek punt mikt, maar de loop zal ergens anders naar wijzen!

 

Je moet je hoofd in de juiste positie houden tot een paar seconden na het schieten. Veel schutters zijn benieuwd om de kleiduif te zien breken of willen gewoon weten waar hun schot naartoe ging en hebben de neiging hun hoofd een fractie van een seconde op te tillen voordat ze de trekker overhalen. Dit heeft een negatief effect op je uitlijning met het doel en zal je schot veel te laag doen sturen. Of, zoals vaak gebeurt, kan je onbedoeld spanning opbouwen of de positie van je hoofd veranderen in verwachting van de terugslag van het geweer, voordat je de schot neemt. Of de terugslag die het geweer produceert kan je hele lichaam uit balans brengen waardoor het zeer moeilijk is om een nauwkeurig tweede schot op de kleiduif te plaatsen.

 

In al deze gevallen zal het richten met het geweer op de kleiduiven gebrekkig zijn in termen van precisie en effectiviteit. Dus, het allerbelangrijkste is om een iets voor overhellende houding aan te nemen om het effect van de terugslag van het geweer te compenseren.

 

Een perfecte verbinding tussen geweer, wang, schouder en arm zal ook een bijzonder positief effect hebben en het richten van de loop snel, vloeiend en natuurlijk maken als gevolg van het eenvoudig draaien van je lichaam met het geweer stevig en veilig verbonden.

 

Het is altijd een goed idee om een trainer of instructeur te vragen om je te helpen begrijpen waar je schot heen gaat en hoe je richtingsfouten kunt corrigeren.

 

Tot slot moet je veel oefenen om gewend te raken aan het schieten zonder dat de terugslag je uit balans brengt, gericht in een effectieve en natuurlijke manier, zelfs na je eerste schot.

5. Wacht niet te lang met het indrukken van de trekker.

Sommige schutters, met hun schiettechniek, hebben de neiging kleien af ​​te stoffen, bijna alsof ze puntschieten zodra de kleiduiven worden gelanceerd.

Het is een zeer spectaculaire techniek en ook zeer effectief, maar niet voor iedereen geschikt.

 

Andere schutters hebben een meer vloeiende en doordachte techniek, ze hebben de neiging om op de kleiduiven te wachten, deze te volgen en dan de juiste voorsprong te zien voordat ze het schot nemen.

 

In dit geval bestaat echter het risico dat u te lang moet wachten om de trekker over te halen. In de meeste disciplines van het kleiduivenschieten maakt de tijd die je neemt om op de kleiduif te richten en het schot te maken, het verschil tussen een treffer of een misser.

 

De pellets die we op de kleiduiven schieten, verliezen veel van hun snelheid en energie naarmate het bereik toeneemt, en om een ​​kleiduif op grote afstand te breken, moet je er zeker van zijn dat je hem met voldoende pellets raakt. Wat meer is, als je een tweede loop hebt, dan kun je op dezelfde kleiduif schieten om de kans te pakken die je met de eerste schot hebt gemist. Als je te lang wacht om je eerste loop af te vuren, wordt je tweede veel minder effectief, omdat het schot op de limiet van de ballistische prestaties van uw geweer zit.

6. Automatiseer al je bewegingen en elimineer onnodige bewegingen.

De schutter die het minst beweegt, is de schutter die de meeste kleiduiven tot stof schiet. Kijk maar eens naar schutters in internationale kleiduivenschietwedstrijden; ze lijken te bewegen als machines of robots. Hoe doen ze dat? De eerste fundamentele stap is het elimineren van alle bewegingen die je niet nodig hebt of die je onbewust maakt bij het richten en schieten van je geweer op de kleiduiven. In dit geval is de hulp van een gekwalificeerde instructeur of ervaren schutter absoluut noodzakelijk om te observeren en te evalueren hoe u kunt verbeteren en om u waardevol advies te geven. Elke schutter heeft zijn eigen specifieke techniek, dus het is onmogelijk en ook verkeerd om in deze zin algemeen advies te geven. Als je eenmaal de juiste bewegingen voor je schiettechniek hebt geleerd, moet je ze veel trainen en oefenen. Het doel is om alle verschillende fasen van uw opname te automatiseren; van het op de schouder nemen van het geweer tot het richten op de klei, tot nadat je het schot hebt genomen. Dit is het moeilijkste deel! Hoe meer je erin slaagt om de juiste bewegingen te automatiseren, hoe gemakkelijker het zal zijn om kleien af ​​te stoffen, omdat je niet hoeft na te denken “Doe ik het juiste?” zoals je het gewoon al weet.

 

Het is een beetje zoals wanneer we leren autorijden. Eerst denk je na over alles wat je doet, zoals het inschakelen van de richtingaanwijzer en het schakelen, maar naarmate je meer ervaring opdoet, worden al je handelingen automatisch en concentreer je je uiteindelijk op het “rijden”. Klinkt bekend?

7. Verander je patronen (Munitie) voor het kleiduivenschieten.

Ongeacht de ervaring van een schutter, als je meer kleiduiven tot stof wilt schieten, moet je weten waarom en wanneer je van munitie moet wisselen. Ervaren schutters met een goed geconsolideerde schiettechniek maken heel weinig fouten, en twee of drie ongebroken kleiduiven kunnen het verschil maken. In deze gevallen zijn de nullen te wijten aan kleine en vrijwel onmerkbare richtfouten, waardoor de hagel korrels de kleiduif gewoon kan laten vliegen. Het is dus de moeite waard om meer krachtige munitie te kiezen, die speciaal zijn ontworpen om het effect van deze kleine fouten zo veel mogelijk te beperken en de schutter te helpen zijn score te verbeteren.

 

Aan de andere kant zeggen mensen vaak dat een schutter die net begint met kleiduivenschieten, de goedkoopste patronen moet kiezen. Maar is dit echt waar? We kunnen het als een halve waarheid beschouwen! Het is waar dat het geen zin heeft voor iemand die net wedstrijd patronen begint te gebruiken om zijn eerste kleiduiven te schieten. Ten eerste omdat ze geen verschil merken, en ten tweede omdat ze gewoon hun geld weggooien. Investeer liever in een goede instructeur! Maar het is ook waar dat iemand die voor het eerst kleiduivenschieten probeert, zich in een zeer delicate situatie bevindt. Aan de ene kant moeten ze alle bewegingen leren die nodig zijn om op kleiduiven te richten, te volgen en te breken, en aan de andere kant moeten ze hun geweer leren kennen.

 

Bij het kiezen van welke patronen je met kleiduiven begint te schieten, is het belangrijkste om je vertrouwen te stellen in een serieuze munitiefabrikant, bekend om de kwaliteit van hun producten. Een patroon van goede kwaliteit, ook al is het een gemiddeld goedkope optie, geeft je perfecte ballisti-prestaties, voldoende om te garanderen dat je alle kleiduiven die je raakt breekt.

8. Vraag een Instructeur of Trainer voordat u wijzigingen aan uw geweer aanbrengt.

Dit is een “mijnenveld” dat ook desastreuze gevolgen kan hebben in termen van kosten en gemiste schoten voor elke schutter. Het valt niet te ontkennen dat sommige aanpassingen aan uw jachtgeweer strikt noodzakelijk zijn om het zowel fysiek als qua schiettechniek aan u aan te passen. Als je een nieuw jachtgeweer koopt, zal een ervaren wapensmid de eerste wijzigingen aanbrengen om het wapen aan te passen aan de schutter, voor de beste uitlijning van de voorraad om je die perfecte collocatie (verbinding) van het beoogde punt met het daadwerkelijke midden van je schotpatroon te geven.

 

Het is geen goed idee om wijzigingen aan te brengen totdat de schutter zich op zijn/haar gemak voelt met zijn/haar nieuwe wapen en zijn/haar schiettechniek heeft geassimileerd en geautomatiseerd, zodat deze consistent hetzelfde is.

 

Pas op dit punt moet u het geweer aanpassen door enkele wijzigingen aan te brengen, volgens een criterium, alsof het meteen duidelijk zal zijn of ze werken of niet. Het zal gemakkelijker te begrijpen zijn als iets niet werkt, en indien nodig teruggaan naar wat wel werkte.

 

Bovendien is het in deze gevallen beter om te vertrouwen op het advies van een instructeur, want door naar je te kijken, kunnen ze je enkele tips geven over veranderingen waar je niet aan hebt gedacht of die je niet hebt geëvalueerd.

 

Het is van essentieel belang om de schutter te observeren met zijn/haar geweer op de schouder, zowel op een bank in een schietsimulatie als op het platform tijdens het schieten, zowel van opzij als van achteren observerend, om er zeker van te zijn dat de schutter niet van positie verandert of bewegingen maakt die waren niet duidelijk toen ze net het geweer op hun schouder droegen.

 

Ten slotte moeten eventuele wijzigingen aan het pistool altijd zorgvuldig worden overwogen, omdat ze geautomatiseerde gewoonten en bewegingen kunnen verstoren die veel tijd en oefening hebben gekost om goed te krijgen.

 

Eventuele wijzigingen moeten ook ongedaan kunnen worden gemaakt om terug te gaan naar de oorspronkelijke opzet als de wijziging niet geschikt is of niet de verwachte resultaten oplevert.

Bonus tip: Wat is kleiduivenschieten voor jou?

Dit is geen advies, zou je kunnen zeggen, maar we hebben besloten het op te nemen en ook voor het laatst te laten, omdat het een advies is en het erg belangrijk is om de vraag te kunnen beantwoorden, of het in ieder geval te proberen.

 

Er zijn schutters die dol zijn op kleiduivenschieten, maar het liever als hobby beschouwen, misschien een middagje met vrienden op de schietbaan doorbrengen en plezier hebben met het afstoffen van een paar kleien. Sommigen dromen er niet van om deel te nemen aan toernooien of zichzelf op de proef te stellen. Daar is niets mis mee, integendeel, het is een geweldige manier om van de sport te genieten!

 

Dan zijn er schutters die houden van de “sportieve essentie” van het kleiduivenschieten, en net als bij alle andere sporten betekent dit wedstrijden, jezelf op de proef stellen en trainen om te zien hoe je je grenzen kunt overschrijden.

 

Daarom is trainen zo leuk, en de voldoening die je krijgt als je je serie afrondt met een Straight 25 is echt onbetaalbaar. Als dit wordt gevolgd door je eerste overwinningen, kun je niet wachten om jezelf opnieuw op de proef te stellen in het volgende toernooi!

 

 Zoals bij alle sporten, is er niet één “juiste manier” om het te beoefenen, omdat je gewoon moet doen wat het leuk voor je maakt!

Comments are disabled.