In Zweden wordt jagen gezien als een cruciaal onderdeel van wildbeheer, waarbij het behoud van dieren in evenwicht wordt gebracht met duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit artikel belicht de benadering van Zweden ten opzichte van jagen, wettelijke regels en het proces voor buitenlandse jagers om deel te nemen.

De Rol van Jagen in het Wildbeheer van Zweden

Zweden hecht veel belang aan verantwoord jagen als een sleutelelement van wildbeheer. Wilde dieren, zowel zoogdieren als vogels, zijn beschermd en jagen is alleen toegestaan binnen de grenzen van de wet.

Jachtregels en Wettelijk Kader in Zweden

Vergelijkbaar met Nederland zijn de jachtregels in Zweden gebaseerd op een wettelijk kader dat jachtrechten toekent aan grondeigenaren. Deze rechten kunnen worden verhuurd aan anderen, maar aspirant-jagers moeten sinds 1985 verplicht een jachtexamen halen. De Zweedse Jagersvereniging, vergelijkbaar met haar Nederlandse tegenhanger, telt 195.000 leden (62% van de Zweedse jagers) en biedt expertise via een team van ongeveer 120 professionals. De vereniging opereert binnen 9 regio’s, elk omvattend provinciale wildbeheerverenigingen (24). Deze provincies zijn verder onderverdeeld in wildbeheerclubs (379).

Deelnemen aan Jagen in Zweden

Buitenlandse jagers kunnen deelnemen aan jagen in Zweden via een uitnodiging van een lokale jager. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor betalende gasten om aan jachtactiviteiten deel te nemen. Aspirant-jagers in Zweden moeten een jachtvergunning verkrijgen en een jaarlijkse beheerbijdrage betalen, die momenteel 300 Zweedse kronen (SEK) bedraagt, oftewel ongeveer 30 euro. Deze bijdrage is geldig gedurende één jaar, van 1 juli tot 30 juni, en kan online of via de gastheer worden betaald. De jachtvergunning, verstrekt als een PDF, moet tijdens jachtpartijen digitaal of in gedrukte vorm bij zich worden gedragen.

Eisen voor Munitie voor jagen in Zweden

Voor verschillende diersoorten zoals elanden, beren, herten en wilde zwijnen gelden specifieke regels voor munitie. Zo is bijvoorbeeld “deelmantelmunitie” vereist met een minimumkogelgewicht van 10 gram en een kinetische energie van minimaal 2000 Joule op 100 meter (E100). Kogels met een gewicht tussen 9 en 10 gram mogen worden gebruikt als ze een minimale energie van 2.700 J op 100 meter (E100) genereren. Voor sommige soorten is ook het gebruik van enkelschots hagelgeweren met “Brenneke” slugs toegestaan. Er zijn beperkingen voor kaliber en het gebruik van loodhagel in bepaalde wetlands.

Schietvaardigheidstest onderdeel voor jagen in Zweden

Voor het jagen op elanden is doorgaans een schietvaardigheidstest verplicht. Het is daarom belangrijk om een bezoek aan een eland-schietbaan te plannen met uw Zweedse gastheer. Veel grondeigenaren en gastheren eisen dat jagers een erkende test (bronsniveau) voor een “Älgskyttebevis” behalen voordat ze aan de jacht deelnemen. Deze test omvat het schieten op een levensgroot elanddoelwit vanaf 80 meter, waarbij zowel stilstaande als bewegende scenario’s worden gesimuleerd.

Vuurwapens meenemen 

Als u van plan bent vuurwapens naar Zweden te brengen, start dan minstens 6 weken voor uw reis met de voorbereidingen. In tegenstelling tot de Europese Vuurwapenpas vereist Zweden een invoervergunning om vuurwapens en munitie het land binnen te brengen. Deze vergunning wordt verkregen bij de lokale politie bij de binnenkomst. Aanvragen via uw gastheer worden aanbevolen. Meer informatie is beschikbaar op https://polisen.se/en/laws-and-regulations/firearms/temporary-import/.

Jagen in zweden: Gebruik van Geleende Vuurwapens

Het is toegestaan te jagen met een vuurwapen van een Zweedse jager, als de eigenaar in de buurt aanwezig is. De jager die het wapen leent, moet minstens 15 jaar oud zijn en een Zweedse jachtvergunning hebben. Buitenlandse jagers die zelfstandig geleende vuurwapens gebruiken, moeten  18 jaar oud zijn en gemachtigd zijn om zo’n wapen te gebruiken in hun thuisland. De Zweedse gastheer moet een schriftelijke toestemmingsbrief opstellen met de naam, adres, doel en een periode van max 14 dagen voor de lening. Deze brief moet worden vergezeld door een kopie van de vuurwapenvergunning van de eigenaar.

Conclusie

Zweden’s jachttraditie en regelgeving bieden een unieke ervaring voor zowel lokale als buitenlandse jagers. Door het begrijpen van het wettelijk kader, de vereisten voor vuurwapens en het belang van verantwoord jagen, kunnen bezoekers volledig genieten van de toewijding van het land aan wildbeheer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Zweedse Jagersvereniging of hun website bezoeken op www.jagareforbundet.se.

Het jagen in Zweden heeft een aantal kenmerken die het bijzonder aantrekkelijk maken:

  1. Prachtige Natuur: Zweden staat bekend om zijn adembenemende landschappen, uitgestrekte bossen, heldere meren en uitgestrekte wildernis. Jagers hebben de kans om in een ongerepte omgeving te jagen en tegelijkertijd te genieten van de natuurlijke schoonheid van het land.

  2. Diverse Wildpopulatie: Zweden herbergt een gevarieerde populatie van wilde dieren, variërend van elanden en beren tot herten en wilde zwijnen. Deze diversiteit biedt jagers de mogelijkheid om verschillende diersoorten te volgen en te jagen, wat een gevarieerde en opwindende jachtervaring oplevert.

  3. Respect voor Duurzaamheid: De jachttraditie in Zweden is sterk geworteld in het behoud van de natuurlijke balans. Het land hecht veel belang aan duurzaam jagen, waarbij jagers verantwoordelijkheid nemen voor het behoud van de wildpopulatie en hun leefomgeving. Dit geeft jagers een gevoel van betrokkenheid bij natuurbehoud.

  4. Culturele Ervaring: Jagen heeft diepe culturele wortels in Zweden en maakt deel uit van het nationale erfgoed. Door deel te nemen aan de jacht, krijgen jagers de kans om de lokale tradities en gewoonten te ervaren en een verbinding te maken met de geschiedenis van het land.

  5. Gastvrije Samenleving: Zweden staat bekend om zijn gastvrije en vriendelijke bevolking. Buitenlandse jagers worden vaak verwelkomd door lokale jagers en gastheren, die bereid zijn hun kennis te delen en hun passie voor de jacht te delen.

  6. Uitdaging en Vaardigheid: Jagen in Zweden kan een uitdagende onderneming zijn, afhankelijk van het seizoen en het type wild dat wordt bejaagd. Dit biedt jagers de kans om hun jachtvaardigheden aan te scherpen en zichzelf uit te dagen in verschillende omstandigheden.

  7. Seizoensgebonden Ervaring: De jachtseizoenen in Zweden bevinden zich voornamelijk in de herfst en winter, wanneer het landschap verandert en een andere sfeer krijgt. Dit maakt het jagen niet alleen een jachtactiviteit, maar ook een kans om de schoonheid van de seizoenen te ervaren.

Kortom, jagen in Zweden biedt niet alleen de mogelijkheid om te jagen, maar ook om te genieten van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en duurzaamheid. Het is een ervaring die de zintuigen prikkelt en jagers de kans geeft om een diepere band te creëren met de natuur en het land.

Vond je dit interessant? Bekijk dan ook de volgende blogs:

Comments are disabled.